Kitesurfen

Sinds een aantal jaren is kitesurfen toegestaan bij de ZVN. In de gemeente Noordwijk beperkt een algemene plaatselijke verordening (APV) het aantal plaatsen waar kitesurfen beoefend kan worden. Voorschrift is verder dat kitesurfers door middel van gekleurde lycra’s herkenbaar zijn v.w.b. hun “afkomst”. ZVN kiters zijn herkenbaar aan hun gele lycra’s.

Waar kitesurfen in de eerste jaren opkwam als alternatief voor het catamaranzeilen als het te hard waaide, heeft het zich ontwikkeld tot een volwaardige boardsport met een groeiende groep actieve beoefenaars bij de ZVN. Het materiaal heeft zich zo ontwikkeld dat het “windslot” steeds groter is geworden. Ook de ontwikkeling van de boards heeft niet stilgestaan, waardoor kitesurfers zich kunnen specialiseren in wave- of speed-boarden. De nieuwste ontwikkeling in het kitesurfen is (net als bij het zeilen) het gebruik van een hydrofoil.

In aanvulling op de voordelen van het ZVN lidmaatschap, zijn er voor kitesurfers veel redenen om hun favoriete sport bij ons uit te oefenen. De faciliteiten van het jaarrond clubgebouw op strand bijvoorbeeld, een grote groep geestverwanten die je graag wegwijs maken op de club en helpen bij het lanceren en aanlanden van je kite om vervolgens bij te kletsen onder het genot van een hapje en drankje. Uitgebreide opslag voor je kite-materiaal maar ook wetsuits, nadat je gebruik hebt kunnen maken van zoet water om alles af te spoelen waarna dit kan drogen. En een compressor voor het opblazen van je kite uiteraard.

De kitesurfers bij de ZVN houden onderling contact via de Kitesurf app en mailing, waarin ook afspraken gemaakt worden voor evenementen en downwinders, zodat met elkaar het vervoer geregeld wordt. Uiteraard draagt dat ook bij aan de veiligheid, die toch al hoog in het vaandel staat!

Er is toezicht door de walschippers gedurende een groot deel van het jaar, AED en EHBO materiaal zijn voorhanden en de ZVN beschikt over een eigen RIB voor veiligheidsdoeleinden.

Hydrofoilen is een snel groeiende kitesurf discipline die ook binnen onze vereniging steeds vaker wordt beoefend. Je kunt met een hydrofoil al met 10 knopen het water op waardoor een kiter zijn windrange om te kunnen varen aanzienlijk vergroot. Hieronder een greep uit de zaken waar je rekening mee kunt houden bij de aanschaf van je eerste foil board.

1.) De Mast
Start met een kortere mast (zo rond de 65cm). Zorg dat je een board koopt die je kunt upgraden in een later stadium (langere mast kunt monteren) zodat je met eenzelfde board een mooie groei kunt verwezenlijken.

2.) De Wing
Kies voor een brede frontwing (grotere opp.) door de breedte heb je meer drag en het is ook minder wiebelig. Ook de romp van de foil (fuselage) is van belang: Is deze langer? Dan gaat het foilen meer smooth (je komt langzamer uit het water) en ervaart zachtere op en neer bewegingen.

3.) Het board
Kies een board met wat volume (een groter board) om de waterstart te vergemakkelijken en om de stabiliteit te vergroten.

4. De straps
Start met een toe –cap in plaats van een volledige voetstrap (of zet je voetstrap zeer los zodat je er gemakkelijk uit komt bij een crash). Dit voorkomt blessures.

5.) De frontwing
Met een dikkere (dus in verhouding meer vierkante) frontwing heb je een lager aspect ratio waardoor de met weinig snelheid gemakkelijker uit het water komt.

6.) De helm.
De mast en wing van het board zijn erg scherp en kunnen bij een val tegen het lichaam aankomen. De Z.V.N. verplicht daarom ten een helm bij het uitvoeren van deze kitesurfdiscipline.